Mountain bike váz, fékek és méretezés tudnivalók

A hegyikerékpár-vázak leggyakrabban használt anyaga az alumíniumötvözet. Néhány drágább modell könnyebb alumínium vázzal rendelkezik, mivel a gyártó több pénzt és energiát fordít az anyagok kiválasztására, a csövek kialakítására és a gyártási folyamatra.
Mountain bike váz, fékek és méretezés tudnivalók

A vázak egyéb anyagai közé tartozik az acél, a titán és a szénszál. Az acél strapabíró, olcsó és sima vezetést biztosít, de viszonylag nehéz egy hegyikerékpárhoz képest. A titán könnyű és erős, de a csúcskategóriás hegyikerékpárok kivételével túl drága. A szénszál meglehetősen gyakori a terepkerékpárokon, a zsírgumikerékpárokon, valamint a csúcskategóriás trail és all-mountain kerékpárokon, mert erős és könnyű, de viszonylag drága, mert munkaigényes a gyártása. A mountain bike férfiaknak webshopból vásárlása a legjobb választás, hiszen szakértőktől kérdezhetsz és időt takarítasz meg.

Mountain bike fogaskerekek

Egy kerékpár sebességfokozatainak száma az első lánckerekek számának és a kazettán lévő lánckerekek számának szorzatából adódik. A mountain bikeok az egysebességestől kezdve a 30 vagy több sebességfokozatúakig mindennel kaphatók. Ha figyelembe vesszük a lánckerekek és fogaskerekek számos kombinációját és a rajtuk lévő fogak számát, a dolgok bonyolulttá válhatnak.

Az egyszerűség kedvéért a legfontosabb dolgok, amelyeket figyelembe kell venned, az erőnléti szinted és a terep, amelyen motorozni fogsz. Ha sok meredek hegyet fog megtenni, és kihívást jelent számára a mászás, akkor több fogaskerék mellett kell döntenie. Ha erős hegyi kerékpáros vagy, vagy csak sík terepen tekersz, akkor nincs szükséged annyi alacsony fokozatra, hogy feljuss a hegyre, így kevesebb sebességfokozattal is megúszhatod, ami szintén segít abban, hogy a kerékpárod könnyű maradjon.

A hegyikerékpárok hagyományosan két vagy három láncszemmel rendelkeznek, hogy többféle könnyű fokozatot biztosítsanak a mászáshoz. Azonban az egy láncszemmel és egy 9, 10 vagy 11 fogaskerékkel ellátott, széles hatótávolságú kazettával ellátott hegyikerékpárok ma már nagyon népszerűek. Az egy lánckerekű kerékpárok könnyebbek és egyszerűbbek, mivel csak egy váltóra van szükség a kazettán lévő fogaskerekek közötti váltáshoz, és a legtöbb szükséges fokozatot kínálják.

Ne feledd, hogy a kerékpár áttételezése viszonylag könnyen módosítható a kerékpár megvásárlása után, így nem kell, hogy ez legyen az elsődleges szempont a kerékpár kiválasztásakor.

Mountain bike fékek

A tárcsafékek a belépő szintű hegyikerékpárok kivételével minden hegyikerékpáron felváltották a felnifékeket.

Tárcsafékek: Ezeknél a fékbetétek a kerékagyra szerelt féktárcsára tapadnak. A tárcsafékek kétféle változatban kaphatók: A hidraulikus tárcsafékek progresszívebb és erősebb fékezést biztosítanak, kevesebb ujjerővel, és önbeállító fékbetét-kopás esetén. A kábeles (mechanikus) fékeknél a fékbetétek kopása miatt kézzel kell beállítani.

Előnyök a felnifékekkel szemben: Sokkal olcsóbb egy kopott rotor cseréje, mint egy egész keréké; kiváló teljesítmény meredek és nedves terepen; kisebb ujjfeszültség.

Hátrányok a felnifékekkel szemben: Nehezebb ellenőrizni a fékbetétek kopását és kicserélni a fékbetéteket. A hidraulikus fékek szervizelése drágább.

Féktárcsafékek: Néhány belépő szintű hegyikerékpár felnifékkel van felszerelve. A felnifékek olyan fékbetétekkel rendelkeznek, amelyek a keréktárcsára tapadnak.

Előnyei a tárcsafékekkel szemben: Könnyen megfigyelhető a fékbetétek kopása és a kopott betétek cseréje.

Hátrányok a tárcsafékekkel szemben: Fokozatosan elhasználódik a keréktárcsa, ami a kerék cseréjét teszi szükségessé; kisebb fékerő; kevésbé hatékony nedves vagy sáros körülmények között; agresszív fékezéshez nagyobb ujjerőre van szükség a fékkarokon.

Mountain bike illeszkedés

Az a kerékpár, amely jól illeszkedik, és megfelel a magasságodnak, rugalmasságodnak és vezetési stílusodnak, olyan kerékpár, amelyet szeretni fogsz vezetni. Egy megfelelően illeszkedő kerékpár javíthatja a kezelhetőséget és az önbizalmat az ösvényen, így segíthet a technikásabb és nagyobb kihívást jelentő túrákon.

Hogyan méretezik a hegyi kerékpárokat:

A hegyikerékpárok szabványos méretekben (S, M, L) kaphatók, és általában hasonlóak a különböző márkáknál. A méretek általában a magasságodnak felelnek meg. Sok kerékpárgyártó ad mérettáblázatokat, amelyek az egyes kerékpárméretekhez tartozó magassági tartományt sorolják fel. Ha két méret között vagy, akkor a legjobb, ha a kisebbik méretet választod, mivel egy kisebb vázzal több méretezési lehetőség van, mint egy túl nagy vázzal.

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas statisztikák a magyar élvonalból

Ezek az NB 1 legizgalmasabb statisztikái

Magyarország egy igazi labdarúgó nemzetnek számít, így a hazai bajnokságoknak is rengeteg követője van, azonban akadnak olyan izgalmas statisztikák, amivel még a legfanatikusabb rajongóknak is újat tudunk mondani.

Mountain bike váz, fékek és méretezés tudnivalók

Mountain bike váz, fékek és méretezés tudnivalók

A váz befolyásolja a kerékpár súlyát, szilárdságát, hosszú élettartamát, menetminőségét és árát.

Kevésbé ismert statisztikák a futballpályáról

A futballvilág kevésbé köztudott érdekességei

Ahogyan haladunk előre az időben, egyre több különböző statisztika, adat és érdekesség kerül napvilágra a labdarúgásban. Ezúttal olyanokat gyűjtöttünk össze, amelyek kevésbé köztudottak a rajongók előtt.