Mire használjuk a különféle típusú acélokat?

A fémek családjának legnépszerűbbike az acél, ami egy vas és általában szén alapú ötvözet.
Mire használjuk a különféle típusú acélokat?

Alkalmaznak egyéb ötvözőanyagokat is annak érdekében, hogy megváltoztassák, alakítsák az acél valamelyik tulajdonságát a következők közül: a keménységét, a rugalmasságát, a hajlékonyságát, a szilárdságát, a hőállóságát, a savállóságát vagy a korróziómentességét. A fémötvözetek kialakításában kulcsszerepe van az extrém magas hőmérsékletnek, ami különleges kemencék segítségével hoznak létre. Különféle minőségi csoportok alakultak ki az acélgyártási eljárás milyensége, gondossága szerint, de persze a vegyi összetétel, az alkalmazott dezoxidálási módszer, a szövetszerkezet és a felhasználási mód is meghatározó.

Életünk során rengetegszer találkozunk acéltermékekkel, hiszen egy valóban nagyon tartós, és az élet számos területén jól felhasználható anyagról van szó. A fémipar, a gépgyártás, az autógyártás, a vegyipar, a gyógyszeripar, de egyéb más mellett még az űrkutatásban is felhasznált alapanyagról van szó. A ritka és különleges gyártási folyamatot igénylő termékek szakértője a lengyel a Virgamet, az alábbiakban erre hozunk példákat.

A felületi edzéssel elérhető, hogy a mag megfelelően alakítható maradjon, miközben egy kemény és kopásálló felület képződik rajta, így a nagy külső nyomást is elbírja, ezért nevezik sokszor a fogaskerekek acéljának.

A nagy ellenálló képességű, szilárd maggal rendelkező típus, megmunkálható, hegeszthető és vágható is, ideális fogaskeréknek és csapágy vagy szerszámacélnak, különösen jól bírja a nagy terhelést.

Kisebb vezérműtengelyek, fogaskerekek, orsókhoz, akár 30 milliméter átmérőjű darabokhoz tervezett vágható, jól megmunkálható acél a 16MNCR5.

Különleges, többek közt repülőgépacélként, repülőgép alkatrészekhez használt a következő típus, amiről beszélünk, ez magas és változó terheléshez alkalmas, a mag pedig nagy teherbírású és plaszticitású a nikkeltartalomnak köszönhetően.

Mezőgazdasági járművek, gépjárművek alkatrészeihez alkalmas a következő, 20NiCrMo2-2 nevű acéltípus, ami huzalok, tengelyek, csapágyak megfelelő alapanyaga, tehát ideális nagy teherbírású alkatrészekhez, változó terhelésre ez a félkész állapotában is erős és kemény magszilárdságú szénötvözet.

A 18CrNiMo7-6 ötvözött acél nagyobb méretekhez és nagyobb terheléshez, nagy nyomás alatti munkához, változó sebebességgel, speciális csapágyakhoz, tengelyekhez, csavarokhoz és fogaskerekekhez.


Kapcsolódó cikkek

Nappali és konyha egy légtérben

Nappali és konyha egy légtérben

A zsúfoltság érzete nélkül létrehozhatjuk a tökéletes stílust.

Hogyan telepítsünk kandallót otthonunkba

Hogyan telepítsünk kandallót otthonunkba

A kandalló telepítése otthonában könnyű feladat, ha tudja, hogyan kell helyesen csinálni.