Hogyan hasznosítható a nap energiája?

Vajon mit is jelent pontosan a napenergia? Honnan jön és hogyan hasznosítható fel a lakosság számára? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszolunk most meg, hiszen nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen előnyei is vannak a folyamatos napsugárzásnak. Lássuk tehát, mit működtet a nap energiája!
Hogyan hasznosítható a nap energiája?

Honnan jön a napenergia?

A Nap energiája hő és fény formájában landol a Földön, amit nemcsak manapság, hanem már az őskortól használunk aktív, illetve passzív formában. Az égitest működése olyan, mint egy nagyon hatékony, távoli reaktor. Ez a csillag tulajdonképpen a Naprendszer anyagának a 99,8%-át tartalmazza. Az energiának azonban csak töredéke jut el hozzánk, de még így is elegendő ahhoz, hogy élni tudjunk vele.

A másodpercenkénti energiának a 30%-a visszatükröződik az űrbe, azonban a maradékot az vizeink, a felhők, illetve persze a földfelszín nyeli el. Ennek köszönhetően a bolygó átlaghőmérséklete 14 fok. Érdekesség, hogy egyetlen másodperc alatt annyi napenergia éri el a Földünket, amivel az egész lakosság egy évig vígan ellenne.

Mit működtet a nap energiája?

Már csak az a kérdés, hogy mit működtet a nap energiája? Vannak a már passzív és az aktív módszerek, amelyek kapcsán most az előbbivel kezdünk. A hasznosítás szinte egyidős az építészettel, hiszen már az ókori görögök is az üvegházhatás elvét alkalmazták. Úgy építkeztek, hogy az épületet a lehető legnagyobb felületen érje a napsugárzás. Emellett a megfelelő anyagokat használva, hőenergiát állítottak elő.

A napkollektor

Természetesen nemcsak régen és nemcsak az építészetben hasznosítják az energiát. Manapság egyre több helyen vannak napkollektorok, amelyek egy külső rendszerrel gyűjtik össze és használják fel a napsugarak által generált energiát. Ezeket általában fűtéshez szokták telepíteni, hiszen átmeneti megoldásként, tavasszal és ősszel tökéletes meleget képesek generálni. Érdemes azonban meggyőződni arról, hogy az ingatlan szigetelése megfelelő-e, ellenkező esetben ugyanis nem sok előnye lesz a napkollektornak.

A napelem

A fent említett változat összegyűjtő és tárolja a hőenergiát, ezzel szemben a napelem árammá képes alakítani a napenergiát. A rendszer az egyenáramot tárolni tudja, illetve az inverter segítségével váltóárammá formálja, így bárki működtetni tudja az elektromos eszközeit. Egyetlen cella 0,5 Volt feszültséget hoz létre, tehát egy családi ház esetében sok-sok panelre lesz szükség, hogy minden készüléket működésbe tudjunk hozni. A méret azonban függ a tető nagyságától, a tájolástól, illetve természetesen a napsütéses órák számától egyaránt.

Mivel a napsütés ingyen van és mindenkinek házhoz jön, így tulajdonképpen sosem fogyunk ki belőle. A hatásfok azonban függ a rendszer minőségétől, a tartósságtól, illetve attól is, hogy polikristályos vagy éppen monokristályos változatról van-e szó. Hazánkban az előbbi az elterjedtebb, azonban utóbbi lenne a hatékonyabb. Mindegyik esetében a megtérülési idő nagyjából 10-12 év.

Összegezve

Számos lehetőség van tehát a napenergia hasznosítására. Legyen szó passzív vagy aktív felhasználásról, a hőenergiát például már az ókori görögök is felfedezték. Manapság azonban főként a napkollektorok és a napelemek jöhetnek szóba, amelyek szintén hatékonyak lehetnek, hogy energiát és meleget termeljünk.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan telepítsünk kandallót otthonunkba

Hogyan telepítsünk kandallót otthonunkba

A kandalló telepítése otthonában könnyű feladat, ha tudja, hogyan kell helyesen csinálni.

Tapéta ötletek az otthoni irodába

Tapéta ötletek az otthoni irodába

Egy természet ihlette témájú tapéta behozza a külvilágot a belső térbe.

Nappali és konyha egy légtérben

Nappali és konyha egy légtérben

A zsúfoltság érzete nélkül létrehozhatjuk a tökéletes stílust.