A méret igenis lényeges! – Legalábbis a szőnyegek világában

Ahhoz, hogy jól vásároljunk szőnyeget, néhány dologra nagyobb figyelmet kell szentelni, ilyen például a méret.
A méret igenis lényeges! – Legalábbis a szőnyegek világában

Talán azt mondanunk sem kell, hogy egy kisebb lakásba hatalmas szőnyeget választani nem a legszerencsésebb gondolat, és nem csak azért mert nem fér el. Amikor vásárlása adjuk a fejünket, először is azt gondoljuk át, hogy hova kerül majd a szőnyeg, hiszen ez nagyban befolyásolja a választandó típust.

A nappalinkban általában a nagyméretű szőnyeg érvényesül igazán, ezek a típusok ugyanis mintegy összefogják a bútorokat, egységessé teszik a képet. Szerencsésebb úgy választani, hogy a bútorok a szőnyegen álljanak, de ha nem találunk ekkora darabot, akkor az is mutatós lehet, ha csak a fotelek és a kanapé közötti részt fogja össze. Természetesen nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk, a puhább, süppedősebb nagyon kényelmes lehet, de kisgyerekes családoknak példéul nem ajánlott. Ha elég nagy a nappali alapterülete, arra is figyelhetünk, hogy a szőnyeg szélei 40-50 centire legyenek a faltól, ez rendezettebbé teszi az összhatást – de nyilvánvalóan csak abban az esetben, ha középen vannak a berendezési tárgyak.

Anyagválasztás tekintetében az olyan helyiségek, mint a konyha és az előszoba, némileg más jellegű szőnyeget kíván meg. Itt a strapabíróbb változatok tudnak érvényesülni, szó szerint azok, amik jobban bírják a gyűrődést. Méretüket tekintve a helyiség a meghatározó, alapvetően viszont a futók jobban mutatnak, szabadon hagyva a burkolatot is. Amennyiben étkezőbe keresünk szőnyeget, azt az asztal méretéhez érdemes alakítani, célszerű olyan darabot választani, ami a székeken is bőven túlnyúlik. Ezt értsük úgy, hogy a kihúzott székek sem billegnek,mert véget ért a szőnyeg, hanem kényelmesen elférnek rajta.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Illusztráció/Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Milyen folyékony csemperagasztót válasszunk?

Milyen folyékony csemperagasztót válasszunk?

A folyékony csemperagasztó az építőanyag gyártás fejlődésének egyik legmodernebb megoldása.

Kerti medence - ami nem hiányozhat ezen a nyáron sem

Kerti medence - ami nem hiányozhat ezen a nyáron sem

Lassan beköszöntenek a melegebb napok, éppen ezért ideje eltöprengenünk azon, hogy mi az, ami hiányzik kertünkből. Mivel tudnánk a kényelmes pihenést még kellemesebbé tenni? A medence és a kerti grill semmiképpen nem hiányozhat egy kerti partiról sem.

A napelem inverter működéséről bővebben: mit kell tudni vásárlás előtt?

A napelem inverter működéséről bővebben: mit kell tudni vásárlás előtt?

A napelem rendszer olyan befektetés, amely hosszú távon tud csak megtérülni. A napelemek egyre jobban elterjednek, de fontos tudni, hogy pontosan miként működnek ezek a rendszerek.