A legnépszerűbb rozé bortípusok
Míg a vörösborok erjedése a héjon hagyott héjjal történik, addig a rozé borok sokkal kíméletesebb erjedési folyamaton mennek keresztül. Ez megőrzi a finom aromákat. A legtöbb rozébort a préselés után azonnal palackozzák, hogy megőrizzék lágy, gyümölcsös jellegét. Ha egy könnyű rózsaszín bort keres egy partira, fontolja meg egy pohár McAuley-t.
A száraz és az édes rozénak hűséges követői vannak. Ezek a borok általában gyümölcsösek, élénk savakkal és egy csipetnyi virágossággal. Gyakran alacsony alkoholtartalmúak, és színük a halvány rózsaszíntől a mély fuszkáig terjedhet. Nagyszerűek az édesszájúak számára! Találhatunk rozékat földes vagy gyógynövényes jegyekkel is. Ha nem tudja, melyik rozébortípus illik önhöz, olvasson tovább, hogy többet megtudjon erről a népszerű fajtáról.
A rozébort különböző szőlőfajtákból készítik. Két fajtája van: a saignee és a direkt préselt rozé. Mindkét módszer a szőlőhéjat használja fel a rozébor előállításához. A saignee eljárással készült rozék azonban általában sötétebbek és erősebbek. Ez a rozé egy kicsit drágább is, mint a társa. Ha azonban nem biztos benne, hogy mit keres, érdemes megkóstolni néhány különböző fajtát.
A rozébor az elmúlt évtizedben nagy népszerűségnek örvendett. De már sokkal régebb óta létezik. Valójában az első feljegyzett rozéból készült bort a görög Massilia kolóniában készítették i. e. 600-ban. Később a rómaiak hozták el saját testes vörösborukat, de a halvány rózsaszín Provincia Romana borok egészen a középkorig népszerűek maradtak. A rómaiak számos mai fajtát, köztük a Merlot-t, a Sauvignon Blanc-t és a Cabernet Sauvignon-t vezették be.
Bár e típusok némelyike jelentősen különbözik a többitől, számos közös jellemzőjük van. Függetlenül attól, hogy honnan származnak, a rozéborok kiválóan illenek az ételekhez. A halvány portugál rozé jól párosul kecskesajttal, az olasz rozé pedig tökéletesen illik a friss salátákhoz. Grillezett húsokkal is jól párosítható. Általánosságban elmondható, hogy a rozé sokoldalú bor, amely szinte bármilyen ételhez illik.
A rozéborok sokféle stílusban és fajtában léteznek. Kaphatóak csendes, pezsgő, édes és száraz fajták. A halvány rózsaszíntől a mély fuszkáig terjednek. Hogy melyiket választja, az alkalomtól függ. A tökéletes rozébortípus az alkalomtól és az Ön ízlésétől függ. Egy klasszikus, finom rozébor jó választás egy különleges vacsorához a házastársával, de egy rozébor minden alkalomra jó választás.
Ha egy olcsó és ízletes palack bort keres az ünnep megünneplésére, akkor érdemes megfontolni az Abbazia Moscato Rose Dolce bort. Ez a nem szüreti olasz pezsgő a legjobb választás mindenkinek, aki egy romantikus estére vágyik. A Sangiovese szőlőfajta frissítő, savas ízt biztosít. Finom, rózsaszín színe sokoldalú borrá teszi, amely számos ételhez jól párosítható.