Ha fontos a család, okosan válassz munkahelyet

A család fontosságát nem kell hangsúlyozni és azt sem, mennyivel jobban megy a munka, ha egy békés és támogató közeg vár minket otthon. Sőt, egy ideálisan megválasztott munkahely még javíthat is a családi idillen.
Ha fontos a család, okosan választ munkahelyet

A cikket a Spaces és a Regus irodaközpontok (IWG Group) támogatták.

A család fontosságát nem kell hangsúlyozni és azt sem, mennyivel jobban megy a munka, ha egy békés és támogató közeg vár minket otthon. Sőt, egy ideálisan megválasztott munkahely még javíthat is a családi idillen.

Család vagy munka? Nehéz erre a kérdésre válaszolni azon túl, hogy „is-is”. A munkahelyünk nagyon könnyen tönkre teheti a családi életünket, de, ha okosan választunk munkahelyet, nem befolyásolja az otthoni létet, sőt, még akár javíthat is rajta. De melyek azok a tényezők, amelyekre nagyon oda kell figyelni?

Sok munka

A legtöbben a munka mennyiségét nevezik meg, mint elszakító tényezőt. A munkahelyen annyi a feladat, hogy sokszor órákig nem elérhető az anyuka/apuka, rosszabb esetben bent kell maradnia, még rosszabb esetben hazaviszi a munkát. Húzza meg a határt, legalábbis azt, ahol még megéri bevállalni plusz feladatot, de a család szentsége sem sérül. Ha ezen a határon túllép, nincs az a pénz vagy prémium, ami pótolná az elveszített időt. A hétvége kiemelten fontos ebből a szempontból.

Ingázás

A sok feladat mellett szintén káros hatással lehet a családi életre, ha az illető messze dolgozik a lakhelyétől és a bejárás miatt akár több – családdal is tölthető – órát veszít el a napjaiból. Némileg be lehet pótolni az értékes perceket, például, ha reggel elvisszük iskolába a gyermekünket, vagy a munkába a párunkat, esetleg még haza is hozzuk őket. De az az ideális, ha nincs nagy távolság a munkahely és az otthonunk között. Ezt nehéz megoldani, ha valaki nem a maga ura, de, ha saját vállalkozása van, ma már könnyen talál olyan szolgáltatót, akitől a lakhelye közelben tud irodát bérelni.

Stressz

Azt gondoljuk, a stresszt „letesszük” a munkahely kijáratánál és másnap felvesszük ugyanott, de ez nem igaz. A napközbeni feszültség előjöhet otthon egy-egy reakcióban, megnyilvánulásban, legyen szó a gyerek rossz iskolai jegyéről vagy csak szimplán a fogkrémes tubus kupakjáról. Érdemes a napi sportot munka utánra hagyni, hogy ott eresszük ki a gőzt, de van, akinek egy nagy séta is segít, hogy nyugodtabban térjen haza.

Rossz feltételek

Ha nem megfelelő a fizetés, kibírhatatlan kollégákkal vagyunk körbevéve, az iroda legzsúfoltabb van az asztalunk, mind-mind olyan tényezők lehetnek, amelyek önmagukban nem feltétlenül rontják el az ember napját, de, ha összeérnek, azt eredményezhetik, hogy a munkavállaló hazaérve akarva-akaratlanul mindenféle konfliktust, vitát, kellemetlen helyzetet elkerül. Így aztán úgy szakadhat el a családtól, hogy a közelükben van.

Saját vállalkozás

Bizony, nem mindig szerencsés, ha a magunk urai vagyunk, hisz a felelősség is a miénk. A fenti okok közül többet ki tud zárni az ember, ha a munka végén el tudja engedni más vállalkozását, de a saját üzlet esetében ez szinte lehetetlen. Ebben az esetben figyeljen jobban oda a részletekre, optimalizálja a költségeket például úgy, hogy csak azt és annyit használ, amire feltétlenül szüksége van, olyan helyen bérel irodát, ahonnan akár ebédre is hazaugorhat.

Kapcsolódó cikkek

Egy újabb német road movie - 25 km/h - Féktelen száguldás

25 km/h - Féktelen száguldás

Nézhető, jó film volt ez a road movie.

Melltartó, köntös, női alsó - Tchibo webáruház

Melltartó, köntös, női alsó

A Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk.

10 híresség, festői képességekkel

10 híresség, aki festőként is megállja a helyét

Vannak emberek, akik nem pusztán egy dologhoz értenek.