Kötelezettségeink székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Egy cég alapításakor át kell gondolnunk, hogy mégis hol legyen a cégünk székhelye.
Kötelezettségeink székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Vállalkozni nem könnyű, de nem is olyan nehéz, ha a megfelelő szolgáltatásokat vesszük igénybe. Amikor valaki saját vállalkozást hoz létre, saját céget alapít, akkor eldöntheti, hogy az adott cég székhelye a saját otthona lesz, vagy a székhelyszolgáltató által biztosított iroda, ingatlan. Ez utóbbi szolgáltatás kiválasztásakor, megbízási szerződésben szükséges rögzíteni, hogy a megbízó az adott szolgáltatással bízta meg az adott szolgáltatót.

A székhelyszolgáltatás hasznos

A cég alapításakor, vagy egy vállalkozás beindításakor nagyon át kell gondolnunk, hogy mégis hol legyen a cégünk székhelye. Ha olyan jellegű a vállalkozásunk, amit a saját otthonunkban nem lehet végezni, hanem ehhez egy telephely szükséges, akkor nem tudunk naphosszat otthon tartózkodni, hogy az adóhatóság által küldött hivatalos leveleket átvegyük, vagy éppen fogadjuk az adóhatóságot. A székhelyszolgáltatók éppen azért alakultak, hogy egy gonddal kevesebbel kelljen foglalkoznunk, hiszen ők biztosítani tudják a helyszínt és a cég működésével kapcsolatos feladatok elvégzésének egy részét is átvállalják. Ehhez csak egy megbízási szerződésre van szükség, és természetesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál egy bejelentésre, hogy az adott szolgáltatást igénybe vettük.

Néhány kötelezettség a székhelyszolgáltatás igénybevételekor

Amikor sikerült eldöntenünk, hogy székhelyszolgáltatást kívánunk igénybe venni, akkor néhány kötelezettségnek is eleget kell tenni, hogy aztán minden gördülékenyen haladjon. Fentebb már említésre került, hogy a Nemzeti Adó - és Vámhivatalnál bejelentési kötelezettségünk van, ha székhelyszolgáltatást szeretnénk igénybe venni. Nyomtatványt szükséges kitölteni. Egyéni vállalkozóknak és cégbejegyzésre kötelezett adózónak más - más nyomtatványt kell ezzel kapcsolatban kitölteni.

A nyomtatványon fel kell tüntetni többek között a székhelyszolgáltató elnevezését, a székhelyszolgáltató székhelyét, a székhelyszolgáltató adószámát, a székhelyszolgáltatási jogviszony (megbízás) kezdő időpontját, és a székhelyszolgáltatási jogviszony (megbízás) befejező időpontját, amennyiben a szerződés meghatározott időre szól.

Mennyi időnk van a bejelentésre?

Amennyiben székhelyszolgáltatást vettünk igénybe, akkor a bejelentési kötelezettséget tekintve más-más határidők állnak rendelkezésre, ha egyéni vállalkozók vagyunk, vagy ha céget alapítunk. A vállalkozás alapítását a cégbíróságon kell bejegyeztetni, ezt követően 15 napunk van arra, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételéről is nyilatkozzunk. Egyéni vállalkozás esetén, viszont akkor van szükség a székhelyszolgáltatásról is nyilatkozatot tenni, amikor bejelentésre kerül a vállalkozás. Már működő vállalkozás esetében a bejelentést a változást követő 15 napon belül kell megtennünk.

Logosz cégcsoport

A Logosz cégcsoport többek között székhelyszolgáltatással is foglalkozik, de a szolgáltatásaik körébe tartozik még a cégalapítás, a cégmódosítás, a cég adásvétel, a bélyegzőkészítés is hazánkban már 19 különböző irodában.

Kapcsolódó cikkek

A kaszinóipar, mint a gazdasági növekedés eszköze

A kaszinóipar, mint a gazdasági növekedés eszköze

A kaszinók a kezdetektől népszerű szórakozási helyszínek voltak, de különösen a múlt század közepe óta jellemző, hogy olyan tömegeket vonzanak és akkora forgalmat generálnak, amivel az egyes nemzetgazdaságok és a globális gazdaság is számolni tud.

Így azért egyszerűbb az online kötelező biztosítás kötés menete

Így azért egyszerűbb az online kötelező biztosítás kötés menete

Érdekes, de bizonyos dolgokkal, amelyek kívül esnek a komfortzónánkon, egyszerűen nem tudunk foglalkozni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy megérné nekünk.