Hogyan töltsd hatékonyan az estéket?

2020. szeptember 24. - Munka után valószínűleg egy pihentető, stresszmentes éjszakára vágysz. Ez pedig teljesen érthető.
Hogyan töltsd hatékonyan az estéket?

Az olyan tevékenységek megtervezése, mint az olvasás vagy a meditáció, segíthet enyhíteni a stresszt, amikor a munkahelyi dolgok nehézzé válnak. Ezen kívül ezt az időt felhasználhatod ismereteid bővítésére, készségek fejlesztésére vagy egyszerűen csak különböző hobbijaidnak, szenvedélyeidnek élhetsz. Az efféle tevékenységek végzéseinek előnyei a termelékenység növelésétől az egészségi állapot és az általános jólét javításáig terjedhetnek. Tekints át néhány tevékenységet, amik feldobhatják az estéidet.

Tedd rendbe a kecót

Miután befejezted a napi munkát, beállíthatsz egy időzítőt 20-30 percre, és rendet rakhatsz. Vagy el tudod kezdeni végrehajtani a teendőid listáján azokat a tételeket, amelyeket napközben nem tudtál megoldani. Annak ellenére, hogy ez nem sok idő, meg fogsz lepődni, hogy mit tudsz valójában elérni. Tisztíthatsz edényeket, hajtogathatsz ruhaneműt, élelmiszerlistát készíthetsz, rendezheted a naptáradat, vagy fontos e-maileket küldhetsz el. Ezenkívül az időzítő nagyszerű módja annak, hogy lekösd a nap laza végét, és segítsd a munkából való átállást.

Élj a hobbijaidnak és szenvedélyeidnek

Miután leadtad a műszakot érdemes lehet kikapcsolódni és átadni magad valami vidám élménynek. Ennek érdekében kipróbálhatsz olyan tevékenységeket, mint a kézügyességet, vagy valamilyen képességet karbantartó programok. Lehet aktív vagy passzív tevékenység is, attól függően, hogy melyiket preferálod. Ha szeretsz mozizni, akkor elmehetsz mozizni, vagy otthon nézheted kedvenc sorozatod. Vannak akik online játékokkal ütik el az idejüket, ahol persze nagyon fontos a mérték tartása. Akár pénzt is lehet keresni, ha online nyerőgépek kipróbálásával töltöd az idődet, de figyelj, mert kockázatos tevékenység.

Izzadd ki

Tisztában kell lenned a fizikai aktivitás fontosságával. Ezt azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni. Kétségtelen, hogy egy rendszeres edzésprogram növeli kreativitásod, önbizalmad és rugalmasságod – akár a munkahelyen, akár otthon. Tehát a nap végét zárd le és hagyj magadnak időt – futni, biciklizni, vagy csatlakozni egy edzésórához. Egyéb megoldás lehet, hogy játssz házi kedvenceddel vagy gyerekeiddel táncolj.

Élvezd azok társaságát, akiket szeretsz

Tölts minőségi időt azokkal, akik fontosak a számodra, például családoddal, barátaiddal és kollégáiddal. Nemcsak megéri az időt, de jót tesz neked is. Endorfint szabadít fel és csökkenti a stresszt, amikor házastársaddal, gyerekeiddel, testvéreiddel, szüleiddel vagy barátaiddal beszélsz. Még egy egyszerű telefonhívás is jótékony hatással lehet a jólétedre. Sőt, a barátokkal és a családdal rengeteg szórakoztató dolog van, mint pl.

● Elmenni moziba

● Vegyél részt csoportos tevékenységben, például bowlingban

● Vegyél részt együtt az órákon

● Látogass el egy múzeumba vagy művészeti galériába

● Menj sétálni vacsora után

● Szervezz játékestet

● Vegyél részt egy koncerten vagy sporteseményen

● Menj el egy étterembe, vagy vacsorázz otthon

Foglalkozz szükségleteiddel

Bár nagyon fontos, hogy a legtöbbet hozd ki az idődből, csak úgy lesz elég energiád ehhez, ha először foglalkozol az alapvető szükségleteiddel. Emellett aludj sokat, egyél és pihenj. Ezeknek az igényeknek a kielégítésével megengedheted magadnak a termelékenység alapvető elemét: a fenntarthatóságot. Egy hosszú munkanap után a legtöbbünknek időre van szüksége, hogy sebességet váltson, és lelki szünetet adjon magának, mielőtt bármi mást is megpróbálna elérni. Akár a tévé előtt ugrálsz, hogy értesülj a napi hírekről, vagy egy kocogásról van szó, hogy felfrissülj, szánj egy percet, és gondold át, mire van szükséged, hogy feltöltődj a héten, és tartsd józanon az eszedet.

Írd le a prioritásaidat

Minden hét elején hasznosnak fogod találni, ha mindent fontossági sorrendbe állítasz a teendőid listáján. Aztán hét közben hatékonyabban menedzseled az idődet azáltal, hogy meghatározod, mennyire lényeges egy adott teendő. Ha például otthoni projekteket hajtanál végre, kezdd a leglényegesebb dolgokkal, majd lépj a középső és alacsonyabb prioritású dolgokra. A munkaprojektekkel kapcsolatosan másnapra már tudod, hogy minek és milyen sorrendben kell történnie. A prioritások listájának összeállítása segíthet abban, hogy sikeresnek érezd magát, még akkor is, ha még nem kezdted el a projektet.

Menj ki a szabadba

Ismered a „természethiány-zavart”? A kifejezés kiötlője szerint szerint a beltéri életmódunk sok egészségügyi és viselkedési problémát okoz. Még ha úgy gondolnád is, hogy ez egy húzós dolog, a tanulmányok kimutatták, hogy időnk 92%-át zárt térben töltjük. Ez pedig negatívan befolyásolhatja testi és lelki egészségünket. Miért? Mert ez egy egyszerű módszer a stressz csökkentésére, a boldogság növelésére és az egészségesebb életre.

Fektess magadba

Az önmagunkba való befektetés létfontosságú a sikerhez, legyen szó akár coachingról, pszichoterápiában való részvételről, workshopon való részvételről, több órányi munkavégzésről, a posztgraduális iskola elvégzéséről vagy egy minősítési program elvégzéséről. Azt is megtanulhatod, hogyan kell hangszeren játszani, csatlakozhatsz egy könyvklubhoz, nézhetsz dokumentumfilmet, vagy részt vehetsz egy nyelvtanfolyamon. Összességében sikeres lesz a szakmai karriered, akár az elmédbe, akár a testedbe, akár a szellemedbe fektetsz be.

Kövesd az esti rutint

Szóval, miből álljon az esti rutinod? Nos, ez rajtad múlik. Íme azonban néhány javaslat, amelyet érdemes megvizsgálni. Tervezd meg a napodat. Nézd meg a naptárad, hogy megtudd, mi szerepel a holnapi teendők között. Ezzel mentálisan felkészíted magad, és megtesz minden szükséges változtatást. Válaszd ki a ruháid. A feladat jelentéktelennek tűnhet. De sok időt és energiát takarít meg, amit máshol is felhasználhatsz. Távolítsd el a negativitást és reflektálj. Este visszagondolhatsz a napodra, és választhatod a hálát a negativitás helyett. Olvass egy kicsit. Kapcsold ki a televíziót, és olvass egy könyvet, amíg elcsendesülsz és megnyugtatod magad az esti pihenésre. Készülj elő a reggelire. A reggelek már mozgalmasak. Takaríts meg sok gondolkodási időt és energiát azzal, hogy előző este elkészíted az ételt.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit tudni akartál a csókról

Minden, amit tudni akartál a csókról

Mit árul el a csókunk? Mit mond a kapcsolatról? A pszichológus, könyvíró csókkutató, Wolfgang Krüger most elmondja...

Komárom-Esztergom megye látványosságai

Top 5 látnivaló Komárom-Esztergom megyében

Mit láthatunk Komárom- Esztergom megyében?

Szívbarát élelmiszerek

Ezt a 7 élelmiszert ki ne hagyd, ha fiatalon akarod tartani a szíved!

Nem újdonság, hogy „az vagy, amit megeszel”. Így a szív elöregedését is le lehet lassítani, ha ezeket az élelmiszereket beiktatjuk az étrendünkbe, azaz rendszeresen fogyasztjuk!