5 nem mindennapi sportág, amelyek tömegeket mozgatnak meg

A népszerű sportágak mellett vannak olyan mozgásformák is, amelyekre semmilyen formában nem lehet rámondani, hogy a klasszikus sportokat képviselik. Ezek, bár kevésbé ismertek és sokkal kisebb rajongótábort tudhatnak magukénak, mégis a belső körökben nagy népszerűségnek örvendenek.
Furcsa sportok - amelyek meghódították a világot

A népszerű sportágak mellett vannak olyan mozgásformák is, amelyekre semmilyen formában nem lehet rámondani, hogy a klasszikus sportokat képviselik. Ezek, bár kevésbé ismertek és sokkal kisebb rajongótábort tudhatnak magukénak, mégis a belső körökben nagy népszerűségnek örvendenek. Az online sportfogadás Magyarországon még gyerekcipőben jár, ezekre a sportokra egyik hazai oldalon sem lehet fogadni, de ellenben remek stratégiai és logikai alappal szolgálnak, ha még csak most barátkozunk a különféle sportágakkal mélyrehatóbban.

A cikkben felsorolt 5 különleges edzésforma, legtöbbször inkább a közösség erejét erősíti, így aki ezeket a nem mindennapi sportokat választja, az biztosan extrovertáltabb személyiség és előnyben részesíti az életben is az extrémebb helyzetek megélését.

Sajtgurítás versenyszerűen

A játék igen nagy régmúltra tekint vissza, egészen pontosan a 15. századra. Helyszínként egy angliai megye, Glouchestershire és annak jó néhány lejtője szolgál. A sport lényege az, hogy a rajthoz sorakozva a játékosok egyszerre gurítják el a sajtkorongokat és az indulást követően azonnal utánuk iramodnak, igyekeznek beérni a sajtokat, mielőtt azok leérnének a domb legalsó részére. Futamonként 15 versenyző léphet a rajthoz, melyek 4-szer ismétlődő versenyhelyzetet hoznak. Egy-egy futam végén az első helyezett a guriga sajttal lesz gazdagabb az ezüst és bronz érmes játékosok pedig pénzjutalomban részesülnek. A lejtőn való lezúdulás és a versenyszellem nem kíméli a versenyzőket és bár ez a sport nem tartozik a legveszélyesebb sportágak közé, mégis minden egyes évben rengeteg versenyző sérül meg, így minden évben harc folyik a játék betiltátásval kapcsolatban.

Sepak Takraw

Ez a sport ötvözi a röplabdát és a harcművészeteket, eredete több, mint 500 évre nyúlik vissza. A játék a labdajátékokat és a keleti harművézetek remek egyvelege, ráadásul könnyű ráhangolódni is a sportra és rendszeresen űzni azt.

Feleségcipelés

A feleségcipelés a többi mozgásformával ellentétben sokkal szokatlanabb sport, hiszen itt a férjeknek egy közel 300 m-res távon kell saját feleségüket elbírni és a célhoz jutattni, tehát a tárgyi kellék helyett az eszköz ebben az esetben egy ember. Az akadályokkal megspékelt futóterepen zajló játék, csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, így a szerelmes párok sportja akár, közös mozgásformaként is szolgálhat.

Lábujj birkózás

A lábujj szkander eredete visszanyúlik a 18. századi Angliába, egészen pontosan egy kisvárosi kocsmába, ahol először rendezték meg a lábujjas megmérettetést. A világbajnokságokként is számon tartott sport, rendkívül hasonló a hagyományos szkander játékhoz, azzal a különbséggel, hogy ezt az összekulcsolt lábujjak végzik. A játékot olimpiai számként is szerették volna elfogadtattni, azonban erre, egyik bizottság sem volt túl lelkes.

Telefon elhajító verseny

Ez a sport kitűnő példája azoknak a játékoknak, amelyek a stresszlevezetést tűzték ki elsődleges célként. A mobilhajigálás a hivatali emberek sportja, akik a túlhajszolt életritmusból kiszakadva szeretnék kiadni a felgyűlt feszültséget ilyen formában is. A versenyeket itt is többféle kategóriában rendezik meg, ahol a dobás hossza és esztétikája is megszavaztatásra kerül.

Kapcsolódó cikkek